eTwinning-Γνωριμία με τους Βυζαντινούς ναούς του τόπου μου
Το σχολικό έτος 2021-2011, το 24ο Δ.Σ. Ευόσμου με την (Ε? τάξη) υλοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων eTwinning με πολιτιστικό χαρακτήρα και τίτλο «Γνωριμία με τους Βυζαντινούς ναούς του τόπου μου», σε συνεργασία με την Ε? τάξη του 4ου Δ.Σ. Σπαρτης. Ο Διευθυντής Κωνσταντίνος Σαμαράς μαζί με την εκπαιδευτικό της Ε? τάξης του σχολείου μας, Βούλα Χατζηκωνσταντίνου ,εργάστηκαν διαθεματικά με δύο εταίρους από σχολείο της Σπάρτης για να αναδυθούν όλες οι πτυχές του Βυζαντινού πολιτισμού από τις δύο περιοχές.
Οι μαθητές μας παρουσιάζουν το σχολείο τους
Το τελευταίο εξάμηνο, οι 4 συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές και μαθήτριές τους εργάστηκαν από κοινού , προκειμένου να δημιουργήσουν ένα παράλληλο ηλεκτρονικό ημερολόγιο ποικίλων δράσεων και να το διαμοιραστούν μέσω της ασφαλούς ηλεκτρονικής συνεργατικής πλατφόρμας (Twinspace). Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια Βυζαντινής πολιτισμικής κουλτούρας και ουσιαστικού συσχετισμού των ομοιοτήτων των νομών μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων.
Η ανάδειξη του Βυζαντινού στοιχείου της Θεσσαλονίκης και της Σπάρτης , η εμβάθυνση στον Βυζαντινό χαρακτήρα εκείνης της εποχής και το αποτύπωμά του στο σύγχρονο πολιτισμό αποτέλεσαν βασικούς άξονας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού έργου.
Οι μαθητές/τριες των δύο συνεργαζόμενων σχολείων εργάστηκαν πάνω στα ίδια θέματα ,ταξιδεύοντας στο βυζαντινό παρελθόν , συλλέγοντας και καταγράφοντας πληροφορίες για τα πιο δημοφιλή βυζαντινά μνημεία των τόπων τους. Γνώρισαν βυζαντινούς καλλιτέχνες ,σύγχρονους περιηγητές λογοτέχνες και αγιογράφους και υλοποίησαν μια σειρά από δραστηριότητες φιλαναγνωσίας ,καλλιτεχνικής έκφρασης και ξενόγλωσσης προσέγγισης εμπνεόμενοι/ες από τα έργα των βυζαντινών δημιουργών. Συνεχώς έστελναν το υλικό η μία ομάδα στην άλλη και συνδημιούργησαν στο κρυπτόλεξο της αγγλικής(padlet) , στη ανεικονική παραγωγή εικόνων (wordart) , στη φιλαναγνωσία (Linoit) ,στη παραγωγή σελιδοδεικτών ,στο χρωματισμό εικόνων και εκκλησιών και τέλος στην κοινή αποτίμηση του έργου, παρακολουθώντας την εξέλιξη και την πορεία του άλλου σχολείου και του συνολικού προγράμματος.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίχθηκε στην καθοδηγούμενη-συνεργατική και ανακαλυπτική μάθηση. Χρησιμοποιήθηκαν μαθητοκεντρικές μέθοδοι και πλήθος βιωματικών και συνεργατικών δράσεων. Επίσης υλοποιήθηκαν δραστηριότητες φιλαναγνωσίας , καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας με σκοπό να κινήσουν και να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών μας.Οι δύο ομάδες συνδημιούργησαν πρωτότυπο υλικό μέσω δραστηριοτήτων σύμπραξης, συνεργασίας, αφόρμησης ιδεών και συνπαραγόμενου αποτελέσματος. Αξιοποιήθηκαν ο καταιγισμός ιδεών ,η αφήγηση , η παρατήρηση και έρευνα ,το παιχνίδι ρόλων,η περιγραφική αξιολόγηση κ.ά. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την προβολή των τελικών συνεργατικών προϊόντων
τα οποία δημιούργησαν διαδραστικά. Επιστέγασμα του επιτυχημένου ρόλου τους ήταν το πιστοποιητικό συμμετοχής τους στο e-Twinning και η χαρά της νεοτερικότητας.
Στη διάρκεια αυτών των μηνών οι μαθητές μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους κατάφεραν επιτυχημένα να συγκροτήσουν μία δεμένη παιδαγωγική ομάδα με σκοπό την τελική ολοκλήρωση ενός κοινού εκπαιδευτικού έργου. Οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων με τις προσπάθειές τους αλλά και τον διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς έκαναν ένα υπέροχο ταξίδι στα χρόνια των βυζαντινών.
Αρωγός στις δράσεις ήταν και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) Δασκάλων του ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου κ. Αντώνιος Κοκκονός που μας συμπαραστάθηκε σε εκπαιδευτικό αλλά και πρακτικό επίπεδο , αφού πρόθυμα συμμετείχε ενεργά σε διαδικτυακές συναντήσεις της παιδαγωγικής ομάδας των δύο σχολικών μονάδων, αλλά και στην επιμόρφωση αναφορικά με καίρια ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας εκπαιδευτικής πραγματικότητας.
Ταξιδέψτε λοιπόν κι εσείς σ? αυτό το e-Twinning μέσω του φωτογραφικού υλικού που παρατείθεται στη συνέχεια, όπου εμφανίζονται ορισμένες από τις δραστηριοτήτες που έχουν αναρτηθεί στη σχετική ηλεκτρονική ασφαλή πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής δράσης eTwinning και αναδεικνύουν την αξία της ουσιαστικής συνεργασίας σε κάθε φάση έκφρασης της εναλλακτικής εκπαιδευτικής μάθησης.
Οι μαθητές μας τραγουδούν στους εταίρους τους για τη Θεσσαλονίκη και τους δείχνουν εικόνες της πόλης μας.(Μια προσπάθεια που έγινε με τη βοήθεια του μουσικού μας κ.Φωτόπουλου)